ΝΕΟ ΨΥΚΤΙΚΟ ΥΓΡΟ R-32

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σταδιακή κατάργηση των υδροχλωροφθορανθράκων , έχουν αρχίσει έναρξη δοκιμών R32 , ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό.

R32 θεωρείται μια ιδανική εναλλακτική λύση, επειδή δεν είναι πολύ εύφλεκτο , έχει χαμηλή τοξικότητα και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό .

Για παράδειγμα , η Daikin στην Ιαπωνία άρχισαν να χρησιμοποιούν R32 σε όλα τα μοντέλα των οικιακών κλιματιστικών του περασμένου έτους πριν από την ανακοίνωση των σχεδίων για να χρησιμοποιηθεί το ψυκτικό στην Ευρώπη .

Το R-32 είναι το πιό υποσχόμενο ψυκτικό νέας γενιάς για οικιακά και εμπορικά κλιματιστικά. Συγκρινόμενο με το σύνηθες R-410, το GWP (Global Warming Potential) του  R-32 είναι μόλις στο 1/3, ενώ δίνει την δυνατότητα για μικρότερο όγκο ψυκτικού και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Σαν απλό ψυκτικό το R-32 είναι επίσης πιο εύκολο να ανακυκλωθεί και να ξαναχρησιμοποιηθεί, κάτι που είναι ακόμα ένα περιβαλλοντικό πλεονέκτημα. Με χαμηλό παράγοντα ανάφλεξης (εμπίπτει στην κατηγορία 2L σύμφωνα με το πρότυπο ISO817) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στις περισσότερες εφαρμογές ψύξης και αντλίας θερμότητας.

Μερικά από τα οφέλη της R32 περιλαμβάνουν :Καλύτερη απόδοση σε υψηλότερες συνθήκες περιβάλλοντος ,Παρόμοια πίεση και αναλογίες πίεσης ,Μικρότερη απαίτηση επιβάρυνσης και κάτω ροής μάζας ,Υψηλότερη υγρή θερμική αγωγιμότητα , υψηλότερο συντελεστή μεταφοράς θερμότητας στην ίδια ροή μάζας και τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσει τη θερμότητα με μικρότερο όγκο στο σωλήνα για περαιτέρω μείωση των τελών .

Μπροστά από την νομοθεσία
Σύμφωνα με την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία (F gas regulations) που μπήκε σε ισχύ στις αρχές του 2015, οι εισαγωγές κλιματιστικών με R-410 απαγορεύονται από το 2025. Από το 2025 μόνο ψυκτικά μέσα με GWP χαμηλότερο από 750 θα επιτρέπονται. Τα μοντέλα R-32 της Daikin ήδη συμμορφώνονται με αυτή την νομοθεσία – 10 ολόκληρα χρόνια πρίν το ορόσημο!

ΠΗΓΗ: epiphaniouenergy,Πλουγάρλης Πέτρος