κλιματιστικό inverter; Τι σημαίνει αυτό;

Πολλές φορές θα ακούσαμε την λέξη inverter σε διαφημίσεις κλιματιστικών. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε πως ένα κλιματιστικό είναι inverter;

Τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter έχουν τη δυνατότητα να αυτορυθμίζουν την παρεχόμενη ισχύ τους, με βάση την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία και τις απώλειες του χώρου, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν ηλεκτρικό ρεύμα και βέβαια χρήματα.

Πιο αναλυτικά, ένα συμβατικό κλιματιστικό σταθερών στροφών, όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο, σταματά τη λειτουργία του ενώ όταν η θερμοκρασία μεταβληθεί πέρα από κάποιο όριο, τότε η εξωτερική μονάδα ξεκινά να λειτουργεί πάλι.

Πρόκειται για επανεκκινήσεις με σημαντικές απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια – και άρα αυξημένο κόστος – οι οποίες με τη χρήση των κλιματιστικών inverter αποφεύγονται.

Αυτό συμβαίνει διότι τα συγκεκριμένα κλιματιστικά διαθετούν συμπιεστή μεταβλητής απόδοσης κι έτσι, βάσει των απαιτήσεων για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στον κλιματιζόμενο χώρο, ρυθμίζονται ανάλογα οι στροφές λειτουργίας της εξωτερικής μονάδας. Με αυτό τον τρόπο η εξωτερική μονάδα ξεκινά αλλά δε σταματά τη λειτουργία της – διαδικασία ενεργοβόρα – κι επιμένως υπάρχει αποτελεσματικότερη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Οπότε με το inverter

Α. Είναι περισσότερο αθόρυβα κι έχουν μεγαλύτερη απόδοση.
Β. Περιλαμβάνουν εξελιγμένα φίλτρα και ιονιστές κι έτσι παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τις δυσάρεστες οσμές, τη σκόνη και τα μικρόβια.
Γ. Πληρούν τα κριτήρια αυστηρών ευρωπαϊκών προδιαγραφών γι’ αυτό και επιτυγχάνουν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό τους το χαρακτηριστικό είναι που τα καθιστά πιο οικονομικά.
Δ. Συνεχή διατήρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας σε επίπεδα πιο κοντά στα επιθυμητά.

Πότε συμφέρουν

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κλιματιστικά τύπου inverter έχουν μεγαλύτερο αρχικό κόστος απ’ ό,τι τα συμβατικά. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας κι επομένως αρκετά γρήγορα θα γίνει η απόσβεση μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Συμφέρουν όμως πάντα τα κλιματικά inverter; Γενικώς, για τις συγκεκριμένες συσκευές ισχύει ότι όσο περισσότερες ώρες λειτουργεί, τόσο γρηγορότερα γίνεται η απόσβεση. Σε αυτό το πλαίσιο, εάν το κλιματιστικό προορίζεται για πολύωρη καθημερινή χρήση, τότε σίγουρα αξίζει, και με το παραπάνω. Εάν όμως προορίζεται για να λειτουργεί πχ 1 ώρα την ημέρα τότε μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι και τόσο συμφέρουσα λύση – τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο – καθώς το αρχικό κόστος είναι μεγαλύτερο και η εξοικονόμηση, δεδομένης της σύντομης λειτουργίας, δεν είναι τόσο «αισθητή».

 

πηγή: thermansipress,klimatistiki ioa